2020-09-12 09:49:18• hírek • Bede Emőke

Nem mindennapi tévedés miatt fordult bírósághoz egy édesanya

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Elképesztő tévedésről számolt be nemrégiben az Adevarul című lap: tizenkét évvel ezelőtt egy nő életet adott kislányának, ám az újszülött dokumentumaiba nem őt jelölték meg mint édesanya.

Az ügyben 2019 szeptemberében indult bírósági eljárás Avasfelsőfaluban, amikor is a nő kérelmezte, hogy a 12 éves kislány dokumentumaiban javítsák ki a tévedést, és hivatalosan is őt jelöljék meg mint biológiai édesanya.


A bíróság elé járuló panaszos elmondta, 2008-ban, amikor jelentkeztek nála a szülési fájdalmak és riasztotta a mentőket, véletlenül egy vele egy háztartásban élő nő személyi igazolványát vette magához. A kisbaba azonban még a kórházba érkezés előtt megszületett, a mentősök pedig az elcserélt személyiben található adatokkal töltötték ki az ilyenkor szükséges dokumentációt, tehát az újszülött édesanyjaként tévesen egy másik nő került megjelölésre.


A nő elmondta, a gyermeket születése óta ő és férje neveli, viszont a tizenkét évvel ezelőtti tévedés miatt a lánynak mindmáig nincsenek okmányai, nem jár iskolába, nem kapja a gyerekpénzt, és még a háziorvosi adatbázisba sem sikerült bejelenteni.


A tárgyalásra természetesen beidézték azt a nőt is, akinek adatai tizenkét éven állt szerepeltek a gyerek születési bizonyítványában. Az érintett megerősítette a biológiai édesanya által elmondottakat, azaz annak idején valóban összecserélték a személyi igazolványokat. Hasonló vallomást tett a berendelt egészségügyi mediátor is, aki elmondta, a nő egész várandósságát nyomon követte, s bár nőgyógyászati ellenőrzésre a leendő kismama sosem járt, szerencsére semmilyen probléma nem adódott a terhessége alatt. A szakember azt is elmondta, a nőt és férjét az egész helyi közösség a kislány szüleiként ismeri el. Végül, de nem utolsósorban a bíróság kérésére egy DNS-tesztet is elvégeztek, melynek eredménye szerint annak az esélye, hogy a nő a lány biológia édesanyja, 99,99 százalék, tehát a kettejük közötti kapcsolat megkérdőjelezhetetlen.


A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíró helyt adott a nő kérésének, és elrendelte a gyerek születési bizonyítványának módosítását oly módon, hogy abban immár a biológiai édesanya szerepeljen

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: